Boligpriser for parcelhuse og rækkehuse i Danmark

Hvis man kigger på boligpriserne for parcelhuse og rækkehuse i Danmark, i perioden før boligkrisen,  så havde Boligpriserne fra 1992 til 2003 en sund og jævn stigning på ca 6.8 % pr år. (gul kurve)

 

Boligpriser parcelhuse og rækehuse Danmark
Boligpriser parcelhuse og rækehuse Danmark

Højeste boligpriser i 2007

Men i 2004-5 går boligpriserne amok med årlige stigninger på over 20%. Boligpriserne topper i 2007 med det gennensnit for parcelhuse og rækkehuse på 13500 kr pr kvadratmeter, hvilket reelt er 28%, over den boilgpris man kunne have forventet hvis den sunde udvikling havde fortsat.

Bankernes rolle i boligprisernes udvikling.

Bankerne var lidt for flinke til at tilbyde lånetyper der gav lavere månedtlig ydelse, og derfor var bankerne med til at drive boligpriserne op, fordi det reelt er den månedelige ydelse der afgør om man kan købe et hus eller ej. Og da boligpriserne så steg kraftigt var bankerne hurtige til at give boligejerne lån i den urealistiske høje boligvurdering, hvilke betyder at mange boliger idag er belånt til op over skorstenen, og boligejerne kan ikke sælge uden tab.

Boligkrisen.

I 2008 kommer boligkrisen, som reaktion på de urealistiske stigninger, der har gjort at boligpriserne ikke reelt afspejler husenes værdi, og boligpriserne er faldet lige siden. Boligpriserne er faldet så meget at boligprisen i 2012 er UNDER, hvad man kunne forvente hvis prisern på huse, var fortsat med at stige 6,8 % PR ÅR.

Boligpriser 2012, 2013, 2014, 2015

I 2012 ligger de gennemsnitlige priser på parcelhuse, typehuse og række huse i Danmark på 11000 kr pr kvadratmeter, det er 2-4000 kr pr kvadratmeter under det prisen reelt burde være.
Hvornår priserne på parcelhuse, typehuse og Rækkehuse begynder at stige igen ved man ikke, man kna sige at boligmarkedeet sidder i en skruestik, hvor mange boligejere reelt er insolvente, go derfor ikke kan sælge huset eller få banken til at låne dem penge til et nyt hus.

Hvad kan man lære af Boligkrisen.

Boligmarkedet, husejerne og bankerne havde nok været bedre tjent med at udviklingen havde været stabil og sund. man kan sige at bankerne, nok skulle have været kloge nok til at, gennemskue at boligstigninger på 20% om året ikke ikke er naturligt og sundt, også eftersom det ikke er første gang at der har været en “boligboble

Et godt tidspunkt at købe hus, hvis man har råd

Eftersom boligpriserne reelt er for lave, er det et godt tidspunkt at købe hus, hvis ikke alle ens penge er bundet i et hus der ikke kan sælges.

Flere boligpriser fra realkreditrådet